HETI Särmä – Bernerin ja nora®-lattioiden täsmäyhteistyön tulos

Liuotinpohjainen HETI Särmä on kehitetty kumilattioiden suojasilikonipinnan poistamiseen ennen käyttöönottoa. Tehokas tuote sopii kaiken vaikean öljy- ja rasvalian poistamiseen. 

Bernerin ikoninen ammattilaispuolen pesuaine HETI Jyty on saanut rinnalleen uuden, astetta tehokkaamman peruspuhdistusaineen HETI Särmän. Tulokkaan kehitys lähti kumilattiapäällysteisiin erikoistuneen nora® flooring systems Oy:n Suomen asiakkaiden tarpeesta saada nimenomaan kumilattioiden käyttöönottopesuun tehokkaasti silikonia poistava pesuaine. 

– Uusissa kumilattioissa on valmistusteknisistä syistä suojasilikonipinta, kertoo nora-kumilattioiden tekninen asiantuntija Kai Lindgren. – Pesuaineen kehitystarve lähti siitä, että asiakkailta tuli pyyntö, voisimmeko tehdä yhteistyötä heille ammattilaispuolen tuotteista tutun Bernerin kanssa. 

Emäksinen resepti puree silikoniöljyyn

Kumilattia suojataan silikonipinnalla valmistukseen liittyvää prässäysvaihetta varten. Silikonipinnalla varmistetaan, ettei kumi sula prässiin, ja että kumilaattoihin ja -mattoihin saadaan halutunlainen pinta. Suojasilikoni suojaa pintaa lialta ja sauma-aineilta myös asennusvaiheessa. Silikonipinta pestään huolellisesti pois ennen kumilattian käyttöönottamista. Tällä varmistetaan loppukäyttäjälle toimiva ja helposti puhtaana pidettävä lattia. 

– Jos silikonia jää kumimattoon, lattia on vaikeampi pitää puhtaana ja hygieenisena, ja se myös menee nopeasti nuhjuisen näköiseksi, kuvailee Lindgren, jonka työnkuvaan kuuluu muun muassa kumilattioiden asennus- ja käyttöönottokoulutukset. – Käyttöönottopesu myös poistaa kumin hajun lattiasta.

Haasteen uuden täsmätuotteen luomiseksi sai Berner Oy:n HETI-pesuainekehityksestä vastaava kemisti, Minna Salmela, tiimeineen. 

– Pinnan puhdistaminen on monen asian summa, Salmela sanoo. – Hyvät aineet säästävät siivoojan aikaa ja vaivaa. 

HETI Särmän tapauksessa lähdettiin miettimään käyttökohteeseen ja kumilattioissa olevaan silikoniöljyyn toimivaa emäspohjaista reseptiä, jolla voitaisiin keventää käyttöönottopesuun tarvittavaa aikaa, lämpötilaa ja mekaniikkaa – eli vähentää siivouksesta vastaavan ammattilaisen työtä rakennuskohteissa.  HETI Särmän tehon salaisuus on sen sisältämässä glykoliliuottimessa, joka poistaa tehokkaasti silikoniöljyä. Sen lisäksi, että HETI Särmä on tehokas, se on hajustamaton, helppokäyttöinen ja toimii hyvin sekä haaleassa että kylmässä vedessä. 

Tehokas kehitysprosessi ja toimivat käyttöohjeet

Prosessi lähti liikkeelle siitä, että nora-lattiat toimittivat erilaisia kumilattiamateriaaleja Bernerin tuotekehitykseen. 

– Kaikki pestävät materiaalit – esimerkiksi autonlasit, julkiset ja yksityiset pinnat – kehittyvät koko ajan, minkä vuoksi on tärkeää, että myös pesuaineet kehittyvät uusien materiaalien erityistarpeiden mukaan, Salmela sanoo, – nora-lattioiden kaltaisessa täsmäyhteistyössä toimivaan pesuainereseptiin päästiin nopeasti. 

Laboratoriotyön lisäksi Berner Oy laatii pesuaineilleen käyttöohjeet, joissa on huomioitu käyttökohde ja käytettävä puhdistusmekaniikka. Tässä työssä mukana ovat kemistin lisäksi tuote- ja asiakasvastaavat. Bernerin asiakaspäällikkönä toimiva Elina Tikka tutustui nora-lattioiden erityistarpeisiin paikan päällä rakennuskohteissa ymmärtääkseen tuotteelle asetut käyttöodotukset ja laati niiden pohjalta tarkat ohjeistukset. 

– Meille on tärkeää, että voimme antaa omille asiakkaillemme oikeasti toimivia pesusuosituksia, Lindgren sanoo, minkä vuoksi Bernerin käytännönläheinen asiakaspalvelu saa häneltä lämpimät kiitokset. – Sen lisäksi, että Bernerillä on hyvät siivousaineet, olemme saaneet todella paljon apua siivouskohteisiin. 

Puhtautta tiloihin, pitkää ikää lattioille

Lattiat, ja niiden siivous ja puhtaanapito ovat nousseet koko ajan suurempaan rooliin – mikä on erityisesti korostunut koronapandemian aikana. Lattiat vaikuttavat työympäristöön ja hygienian ylläpitoon tiloissa. Lattioista huolehtiminen on myös turvallisuuskysymys, sillä liukkaat lattiat aiheuttavat tapaturmia.

Lattiat auttavat hahmottamaan tilaa ja ovat myös olennainen osa tilojen ilmettä. Oikeanlaisella siivouksella voidaan kohentaa lattioiden ulkonäköä ja pidentää käyttöikää. 

– Kumilattioita käytetään kovan kulutuksen tiloissa, esimerkiksi sairaaloissa, jäähalleissa ja kouluissa ja muissa julkisissa tiloissa, Lindgren kuvailee nora-tuotteiden käyttökohteita. – Koska kumilattiassa ei ole sellaista pintaa, joka voi kulua tai mennä rikki, kumilattia voidaan eheyttää vuosienkin jälkeen. Oikeanlaisilla tuotteilla pinnat saadaan uudestaan sellaisiksi kuin niiden kuuluukin olla. 

HETI Särmä sopii kumilattioiden lisäksi keraamisten laattojen ja turvalattioiden käyttöönotto- ja peruspuhdistukseen ja silikonin poistoon.

Lue lisää: HETI Särmä >