Berner Oy ja Dayton Oy yhteistyössä

Hyvät aineet ja oikea annostelu ammattikeittiöiden astianpesussa

HETI-astianpesuaineiden käyttöönoton, annostelun ja seurannan ammattikeittiöissä hoitaa Berner Oy:n yhteistyökumppani, laitetoimittaja ja huoltoyritys Dayton Oy. Oikein annostellulla astianpesuaineella ammattikeittiöt tavoittavat optimaalisen pesutuloksen kustannuksia ja ympäristöä säästäen.

Astiahuolto on oleellinen osa ravintolan elintarvikehygieniaa. Jokaisella astianpesun vaiheella – liotus, esipesu ja esihuuhtelu, pesu ja huuhtelu – on vaikutusta taloudelliseen ja hyvään pesutulokseen. Bernerin HETI-tuotevalikoimassa on laaja koneellisen astianpesun tuotesarja, joka sisältää kehitetyt pesuaineet pesuprosessin jokaiseen vaiheeseen.

Bernerin koneelliseen astianpesuun suunniteltujen aineiden annostelusta ja mittauksesta asiakkaiden keittiöissä vastaa 98-vuotias perheyritys, Dayton Oy Bernerin keskittyessä omaan ydinosaamiseensa ammattisiivouksen ja keittiöhygienian tuotekehittämisessä.

– Dayton on Bernerille sopiva yhteistyökumppani, kiittää Business Manager Mika Peltola. – Dayton pystyy tarjoamaan laitteet ja maanlaajuisen huollon. Ammattikeittiöiden koneellinen astianpesu vaatii oikeanlaisten tuotteiden lisäksi myös oikeaa annostelua, ja HETI-astianpesuaineemme, niin nestemäiset kuin kiinteätkin, sopivat Daytonin annostelulaitteisiin.

Annostelu vaatii ammattitaitoa

Suurissa ammattikeittiöissä astianpesu tapahtuu koneellisesti sen nopeuden ja tehokkuuden takia. Pesuveteen lisättävät pesuaineet irrottavat likaa veden ja lämmön avulla sitomalla likaa pesuveteen. Pesuaineet myös poistavat veden kovuustekijöitä. 

Pesuaine annostellaan pesuveteen automaattisen annostelijan avulla. Annosteluun vaikuttavat konetyyppi ja keittiön kapasiteetti. 

– Äkkinäkemältä annostelija vaikuttaa melko pieneltä osalta koneellista astianpesua, kertoo jälkimarkkinointijohtaja Esa Laatikainen Dayton Oy:ltä, mutta se näyttelee merkittävää roolia pesuaineen annostelussa, pesutuloksessa ja koneen toimivuudessa. Meidän huoltopalvelumme asettaa aina säädöt arvojen ja valitun pesuaineen mukaan. 

Oikea annostelu on välttämätöntä, sillä vähäinen tai liian suuri määrä pesuainetta aiheuttaa keittiöhenkilökunnalle lisätyötä ja ylimääräisiä kustannuksia astioiden pinttymisenä, pesukoneen sakkautumisena ja veden- ja pesuaineen kulutuksena. 

– Bernerin tuotteet on suunniteltu niin, että mitoitus täsmää. Aineita ei tarvitse eikä pidä käyttää liikaa, Laatikainen kiteyttää. 

Daytonin ja Bernerin saumaton yhteistyö välittyy myös Dayton Oy:n ravintoloitsija-asiakkaalle. ”Stadin oma kokki” Sami Garam Garam & Vermiglio Catering Oy:stä on tyytyväinen, että Dayton tuntee Bernerin aineet ja osaa säätää annostelun juuri oikein. 

– Ravintoloiden astianpesukoneet ovat sellaisia high-tech-laitteita, Garam sanoo, – että suoraan sanottuna en edes tiedä, miten ne tarkalleen ottaen toimivat. Minulle on tärkeintä, että saan puhtaat astiat mahdollisimman vähillä kustannuksilla. Bernerin kanssa on muutenkin kiva toimia: suomalainen yritys, hyvä ja luotettava firma, jolla on hyvät ja tarpeeseen sopivat pesuaineet. 

Jatkuva huolto taklaa huolet etukäteen

Kiireisenä yrittäjänä Garam arvostaa huoltosopimusta Daytonin kanssa. 

– Kiireaikana on todella tärkeää, että astianpesukone toimii. Työskentely ravintolan keittiössä vaikeutuu huomattavasti, jos astianpesu ei onnistu, hän sanoo. – Astianpesukoneen huollon rooli on välttämätön, koska nykykoneita ei voi huoltaa itse. Minulle on tärkeää, että jos pesukone ei toimi, niin huolto saadaan paikalle nopeasti. 

Laatikainen muistuttaa, että myös astianpesukoneen ennakoiva huolto on ravintoloille kannattava sijoitus. Säännöllisellä mittauksella varmistetaan annostelijan toiminta, pesuaineen oikea kulutus ja optimaalinen pesutulos; liian vähän tai liikaa pesuainetta kuluttavat koneet aiheuttavat turhia huolia ja kuluja ammattikeittiöön. Laatikainen suosittelee ennakoivaa huoltoa myös pitkien lomien aikana käytöstä poissa oleville koneille. 

– Vaikka huolto maksaa jonkin verran, niin isompi kulu tulee siitä, jos pesuainetta menee liikaa tai jos koneet pettävät kiireaikana, vahvistaa Garam.

Astiahuoltoon panostaminen kannattaa: hyvät pesuaineet ja toimivat laitteet takaavat hyvän keittiöhygienian, laadukkaat ravintolapalvelut ja tyytyväiset asiakkaat, jotka ovat kaiken liiketoiminnan perusta.

Lue lisää: 

Koneellisen astianpesun tarkistuslista >

Tuoteluettelo, keittiöhygienia >